lauantai 29. elokuuta 2015

Soopeleiden rallyelämää

Eilen illalla (tai oikeastaan yöllä) tulin bussilla Joensuuhun ja tänään vuorossa oli PoKSin rally-tokokilpailu. Ennakkotiedoista poiketen Miru olikin toiseksi viimeinen, mutta Netta oli kuitenkin ryhmän ensimmäinen koira. Onneksi mukana oli pätevä koiranaulakko eli kaverini.

Tuomari oli Minna Hillebrand. Rata oli mukava ja aika simppeli. Näin jälkikäteen ajateltuna kahden koiran kanssa kisaaminen samassa luokassa saattoi osaltaan aiheuttaa vähän vaikeuksia ohjaajalle (lähinnä Mirun kohdalla liian lyhyet apuaskeleet eteentuloissa), vaikka yritinkin rataantutustumisessa ajatella molempia koiria (ehdin kaksi kertaa käydä radan läpi, joten toisella kerralla yritin ajatella Nettaa ja Mirua). Ei kai siinä muuten olisikaan mitään, mutta soopeleilla on jonkin verran eroa koossa.


Netalta lähti ensimmäisellä kyltillä (istu, maahan, kierrä koiran ympäri) yksi piste (kommentteina puutteellinen yhteistyö, erittäin vino asento ja epätarkasti suoritettu liike sekä muistutus selkeästä pysähtymisestä kierroksen lopusta). Muuten pistevähennyksiä tuli lähinnä puutteellisesta yhteistyöstä, paitsi kahdeksannella kyltillä (koira eteen, vasemmalta sivulle) epätarkasti suoritettu tehtävä ja viidennen ja seitsemännen kyltin (270 astetta vasempaan) kohdalla oli lisäksi maininta erittäin vinosta asennosta. Kokonaisvaikutelmasta lähti kaksi pistettä pois.

Hajujen viemää oli tosiaan tämä homma... Tiedä mikä tässä hallissa sitten on, kun tuppaa hajujen viemää olemaan. Saatiin myös ihastella Netan ah-niin-kaunista ääntä. Pisteitä haalimme kuitenkin 80, mikä merkitsi koulutustunnusta! Tuomarin kommenttina arvostelulapussa on "Osaamista kyllä on, mutta hajut vievät tänään nenän. Haukkumisesta pientä vähennystä."


Miru pääsi kisaamaan virallisesti ensimmäistä kertaa elämässään. Arvon collie pääsi siis ennen rataantutustumista mitattavaksi. Kyseinen toimenpide ei Mirua paljoa hetkauttanut, eikä se kiinnittänyt mitään huomiota sirun tarkastukseen.

Etukäteen olin pohtinut ensimmäistä kylttiä, että mitäs jos Miru ylittää lähtölinjan ennen lupaa (ennen kuin olen saanut sen vierelleni), mutta niin ei käynyt. Miru kyllä kiersi kerran minut, mutta muuten mitään ei tapahtunut. Ensimmäiseltä kyltiltä (istu, maahan, kierrä koiran ympäri) lähti kymmenen pistettä (epätarkasti suoritettu tehtävä), kun Miru kiersi minut. Onko edes hieman vahva tuo takaa kiertäen sivulle tuleminen..? Sama virhe toistui myös neljännellä kyltillä (koira eteen, 1, 2, 3 askelta peruuttaen), minkä lisäksi on merkintä epätarkoista askeleista.

Seitsemännellä kyltillä (270 astetta vasempaan) oli merkintä erittäin vinosta asennosta ja kahdeksannella kyltillä (koira eteen, vasemmalta sivulle) lähti kolme pistettä uusimisesta. Siinä tuli vähän sähläämistä. Miru kävi maassa ja kiersi takaani, joten päätin uusia. Ja onneksi uusinkin. Kymmenennellä kyltillä (pujottelu edestakaisin) lähti piste kontrollin puutteesta ja yhdennellätoista kyltillä (koira eteen, oikealta sivulle, istu) erittäin vinosta asennosta. Onnistuttiin haalimaan hyväksytty tulos 74 pisteellä. Kommentteja-kohdassa luki "Rauhallinen tahti alusta loppuun :)".


Tavoitteet siis saavutettiin. Molemmille nimittäin halusin hyväksytyn tuloksen saada. Miru ei koheltanut päättömästi, vaan oli ihan iloinen. Ohjaajan kämmeistä molempien koirien radoilla voisikin kirjoittaa listan.. On se kumma, kun jännitys saa aivot toimimaan huonommin. Ennen liikkeen uusimista (Mirun kanssa siis) tuijotin hetken Mirua, mutta onneksi osasin toimia järkevästi. Haha.

RTK1 Milennas Annetta. Netan ensimmäinen titteli tai mikä onkaan. Ja vielä lajissa, jossa en viime vuonna ajatellut kisaavani. Nyt onkin sitten hyvä pitää vähän taukoa (kunnes Nettakin tulee etelään) ja alkaa suunnitella avoimen luokan korkkausta (ja luonnollisesti treenata avoimen luokan kylttejä). Ensi vuoden tavoite onkin sitten varmaan RTK2.

RTK1 Milennas Annetta
Saatiin vielä vähän myöhemmin Lotta-bedlingtoninterrieri lenkkiseuraksi ja Lotan omistaja Netan koulutustunnuksen kunniaksi leivottua kakkua syömään. Saatiin koirista mukava yhteiskuva. Hauska muuten, että Miru antaa Lotan läpsiä kuonoaan tassulla. Kovin moni koira ei samaa saisi tehdä ilman, että ruhtinatar Mursu ilmoittaisi sen olevan täysin epäsopivaa.

2 kommenttia

  1. miä tos mirun pujottelusa oli? En ymmärrä, mikä kontrollin puute? :o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan tuossa alussa, kun vähän törmättiin? Tätä ainakin itse veikkaisin, ja videon perusteella Miru näyttää hetken katselevan vähän muualle.

      Poista