tiistai 7. heinäkuuta 2015

Sinustako rally-tokokoira? #1

Aloittaaksemme Mirun rally-tokoprojektin lienee ehkä syytä kartoittaa treenattavia asioita. Tänään tosin treenattiin vähän pihalla, mutta suunnitelmallisempi treenaaminen olisi vähän suotavampaa. Yritin videoida treenejä, mutta ei siinä taida mitään ihmeellisempää olla. Varsinkaan, kun kamera oli kesken kaiken lopettanut videoimisen.

Netta taas sai treenata hieman tokoa. Intoa oli vähän liikaakin, mutta olipahan lennokas luoksetulo. Liikkeestä seisomisessa Netta ensimmäisellä kerralla teki niin kuin piti, toisella kerralla meni maahan ja kolmannella jäi seisomaan. Liikkeestä maahanmeno on kuitenkin alkanut sujua ilman käsimerkkiä. Toki perusasennon ennakointi on asia erikseen. Vielä pitää vähän tuumailla hyppyä ja ehkä hieman maahanmenoa.

Mutta sitten pääsemme aiheeseen Miru ja rally-toko. Käännöksissä erityisesti vasemmalle suuntautuvat käännökset vaativat treeniä. Vasen täyskäännös sujuu mielestäni ihan hyvin. Tietysti pitää muistaa harjoitella 90 asteen käännöksiä vauhdinmuutosten kanssa.

Spiraaleissa ja pujotteluissa ei kai ole mitään hirveän ihmeellistä, mutta syytä nekin on kerrata. Eteentuloasioita pitääkin treenata vähän enemmän. Sekä vasemmalta sivulle tulemista. Mirulle kun luontevaa on tulla perusasentoon selkäni takaa kiertäen (ja Miru myös toisinaan muistaa tarjota perusasentoa hanakasti..).

Koiran ympäri kiertämisiä täytyy Mursusen kanssa treenata. Se ei taida olla nimittäin niin helppoa Mirun kanssa. Onneksi hännän sentään saa ylittää. Niin ainakin Liperin kisoissa sanottiin, kun joku kysyi asiasta tuomarilta.

Siinä oli muutamia rally-tokojuttuja Mirulle. En tiedä ovatko ne tärkeimpiä, mutta noihin aion nyt ensiksi kiinnittää huomiota. Mirun ja Netan yhteiskuvan alla juonitaan sitten Netalle uusia kuvioita avoimen luokan merkeissä.


Netta ja projekti avoin luokka! Houkutusta voisi alkaa näin alkajaisiksi harjoitella pihalla. Erilaisten houkutusten avulla. Lelujen en usko olevan Netalle niinkään houkutus, mutta namille haisevat asiat ovat jo vaikeampia ohitettavia tuollaiselle herkkusuulle.

Hypyssä ei kai pitäisi olla mitään ihmeellistä. Ainakin Netta osaa hypätä. Käännöksiin pitää paneutua paremmalla ajalla tarkemmin ja ehkä etsiä jonkinlaista videota, josta selviää, olenko käsittänyt kyltit oikein. Käännösten listaan kuulukoon myös askel oikeaan, istu.

Eteentulokylteissäkin tärkeintä taitaa olla sisäistää, mitä todella kuuluu tehdä. Eteentuloja ollaan joka tapauksessa jo harjoiteltu niin, että Netta tulee perusasennosta sivulle. Takapäänkäyttötreeni tulisi muistaa, mutta tapani mukaan unohdan sen varmaan kuitenkin...

Muita kylttejä ovatkin sitten istu, maahan, istu ja istu, seiso, kierrä koiran ympäri. Ensimmäiseksi mainitun ei olettaisi olevan hirvittävän ongelmallinen. Ja vasta nyt tajusin, että tuossa koiran kiertämisessä on myös istuminen. Siispä istumisesta seisomaan nousemista pitää harjoitella. Viimeisenä onkin sitten vielä pyörähdys, jonka uskoisin voivani opettaa.

Avoimen luokan juttujen uskoisin siis olevan opetettavissa Netalle. Tietysti koira on avoimesta luokasta eteenpäin irti, mutta ei senkään kai niin hankalaa pitäisi olla. Pikemmin helpompaa, kun ei tarvitse miettiä kiristyykö hihna.

Jos tässä oikein villiksi heittäydyn, saatan jopa tehdä paperille kunnollisen treenisuunnitelman molemmille koirille. Pelkkään rally-tokoon tosin, vaikka kesä-ämpärilistalla muutakin oli. Rally-tokosta nimittäin taitaa tulla meidän ns. päälaji.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti