torstai 16. elokuuta 2012

No ei mennyt ihan niin kun Strömssössä

...mutta valmistuipa kuitenkin. Eilen tuli siis Antassun paketti. Olin tilannut tarvikkeita valjaiden tekoon ja innoissani aloitin kyseisen homman. Aluksi oli nauhan päiden polttaminen ja sitten alkoi ompelusavotta, josta en rupea kovin tarkasti selittämään kiitos loistavien selittäjän lahjojeni. Noh, samaa nylonnauhaa ei riittänyt valjaiden kahvaosaan (halusin tehdä myös pannan samasta koristenauhasta, joten tarvitsin myös nylonia), mikä aiheutti koristenauhan saralla ongelmaa (25 mm leveä koristenauha, jäljellä 20 mm nylonnauhaa). Tyydyin siihen pienempään nylonnauhaan ja ongelmasta selvittiin.

Tänään jatkoin valjasprojektia. Eipä sähläämiseltä vältytty. Eilen ompeleet menivät vinoon ja totesin, että ratkomiseen menee ikä ja terveys. Nyt oli jo uusia ongelmia, kun piti miettiä, miten saan valjaiden eri osat liitettyä toisiinsa, kun eivät meinanneet mahtua päällekkäin paininjalan alle. Lisäksi ommellessa katkesi kolme neulaa (yksi vanha ohuempi, kaksi uutta paksumpaa). Toinen katkeamiskerta oli jo luku sinänsä, kun en saanut paininjalkaa irti ja neulan pala oli juuttunut valjaisiin, joita en meinannut saada koneesta irti. Onnistuipa se lopulta.

Seuraavaa neulaa vaihtaessani kurkkasin puolaosastolle otsalampun valon avulla ja kas vain, siellä oli neulan pätkä. Sain sen loppujen lopuksi pihdeillä pois. Muita ongelmia olivatkin a) neulan jummaaminen (paksu kohtako?), b) ommellessa kuuluva kolina (ei varsinainen ongelma, mutta säikäytti vähän) ja c) alalangan sotkuun meneminen (MURR). Välissä puolasin lisää lankaa, ettei se loppuisi kesken...

Kolmannen eli viimeisen neulan katkeamisen ja uuden neulan asettamisen jälkeen tuskin uskalsin koskea ompelukoneen polkimeen. No, onhan tuossa tuo juttu (mikä sen nimi on?!), josta voi pyörittää kädellä. Aikaa siis meni ja lopussa uskalsin taas koskea polkimeen (vähän).

Valjaat siis ovat valmiit. Kauneusvirheitä löytyy (ne mainitut vinot ompeleet jne). Ompelin muuten tuon nauhan valjaisiin mustalla langalla, kun turkoosi lanka on sellaista, ettei kestä rasitusta tmv. Noin myyjä ainakin silloin sanoi siitä langasta, enkä aio kokeilla sen kestävyyttä.
Kävinpä eilen koulun jälkeen Mustissa ja Mirrissä, vaikka sinne kävelemiseen meni aikaa. Saipa Netta pari uutta juttuakin.

Kong-lelu (agilitya yms. ajatellen ostettu), vinkupillikin löytyy. 11,90 €

Turkoosi monitoimihihna, nylonia. 9,90 €
PS. Vielä tänään ehtii kysellä, ehdottaa, toivoa ja äänestää! Ja miksei huomennakin, kunhan se tapahtuu ennen kuin teen vastauspostauksen.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti