tiistai 13. tammikuuta 2015

Ohje: näin teet paracord-hihnan

Joku joskus kauan sitten ehdotti tätä postausideaa ja nyt sain sen toteutettua. Tästä linkistä pääsee katsomaan näyttelyhihnaohjeemme, joka on koko blogin eniten katselukertoja saanut postaus (tällä hetkellä sillä on 4487 katselukertaa ja koko blogilla 64 457). Enpä olisi silloin arvannutkaan, että siitä tulee katsotuin postaus. Mutta sitten asiaan.

Tarvitset:
 • paracord-narua
 • liipasinlukon
 • sakset
 • pihdit
 • kynttilän ja tulitikut tmv.
Paracord-narua minulla oli tämän postauksen hihnaa varten kuusi metriä ruskeaa ja kuusi metriä violettia eli yhteensä 12 metriä. Pyöreän liipasinlukon koko oli 13 mm. Tilasin jälleen kerran tarvikkeet Antassusta.

Paracord on erittäin kestävää narua, mutta en tietenkään voi mitenkään taata sitä, että hihnan kiinnityskohta kestää kaikilla koirilla. Netalla ne ovat kestäneet, mutta Netta ei vedäkään hihnassa paljoa. 


Olen näitä hihnoja tehdessäni oppinut, että hihnan kuvio voi olla kahdenlainen. Tämän ohjeen mukaisen hihnan kuvio on sama kuin ylemmässä hihnassa (väreinä vihreä ja ruskea).


Aivan aluksi aina kiinnitän lukon johonkin ja sitten tarkistan, että nauhojen päädyt eivät tässä vaiheessa ole epätasaisesti. 


Ensiksi naru A vedetään narujen B ja C ali, sitten C:n yli ja kiristetään (kuvan ylärivi). Sitten naru D vedetään narujen C ja A ali ja A:n yli (alarivin vasemmanpuoleinen kuva). Seuraavaksi naru B vedetään narujen D ja A ali ja D:n yli (alarivin oikeanpuoleinen kuva), minkä jälkeen naru C vedetään narujen D ja B ali ja B:n yli (ei kuvaa). Joka kerran jälkeen myös kiristetään, mikäli haluaa napakan hihnan. Se on kuitenkin makuasia. 

Kuvan saa suuremmaksi klikkaamalla sitä
Sitten ollaan taas lähtöasemissa (ylärivin vasemmanpuoleinen kuva). Naru A narujen B ja C ali ja C:n yli (oikeanpuoleinen kuva). Naru D narujen C ja A ali ja A:n yli (alarivin vasemmanpuoleinen kuva). Naru B narujen D ja A ali ja D:n yli (oikeanpuoleinen kuva). Naru C narujen D ja B ali ja B:n yli (ei kuvaa). Sitten punomista jatketaan samalla kaavalla eteenpäin.

Kuvan saa suuremmaksi klikkaamalla sitä
Välillä kannattaa selvitellä naruja loppupäästä, koska ne menevät helposti sotkuun (vasemmanpuoleinen kuva). Oikeanpuoleisessa kuvassa punosta hihnan ollessa vielä kesken.


Lopussa jätetään narua yli, jotta saadaan käsilenkki tehtyä. Taas kerran toiselle puolelle jäi enemmän narua, vaikka ne olivat tasaisesti vielä alkuvaiheessa. Tasoitetaan narujen päät (lyhensin kaikki saman mittaisiksi kuin nuo lyhyemmät). Seuraavaksi poltetaan kaikkien narujen päädyt, jotta narujen käsitteleminen on jatkossa helpompaa.

Kuvan saa suuremmaksi klikkaamalla sitä
Sitten alkaa käsilenkkiosan tekeminen. Tein käsilenkin ensimmäistä kertaa tällä tekniikalla, joka on tästä videosta, jonka yhden blogin kautta löysin. Käsilenkkiosuus alkaa suunnilleen kohdasta 2:50. Video on englanninkielinen.

Käsilenkkiosasta tehdään siis niin iso kuin halutaan ja sitten aletaan pujotella naruja punoksen lomaan. Tässä vaiheessa tarvitaan ne pihdit, kuten videollakin nähdään. Koko kiinnitysvaihetta en itse jaksanut kuvata, koska se olisi ollut vähän hankalaa, mutta toivottavasti tästä saa selvää. Ja sitä varten linkkasin myös tuon videon.

Kuvan saa suuremmaksi klikkaamalla sitä
Ideana siis on pujotella naruja muiden naruosien alta niin, että kuvio säilyy samanlaisena. Itse en kyllä tässä täydellisesti onnistunut, mutta ei se mitään. Jatkoin narujen pujottelua sen verran kauan, että uskoin kiinnityksen olevan tarpeeksi kestävä. Ennenhän tein solmuviritelmät, mutta tämä on kauniimpi vaihtoehto.

Kuvan saa suuremmaksi klikkaamalla sitä

Kun naruja on pujoteltu tarpeeksi, leikataan ylimääräiset osat pois. Aluksi leikkasin ne pidemmiksi kuin tuossa vasemmanpuolimmaisessa kuvassa, mutta niiden polttaminen oli vähän hankalaa (tai en osannut). Polttamisen jälkeen pätkäisin vielä kaksi narua polttokohdasta ja poltin uudelleen, että sain ne lyhyemmiksi. Yritin parhaani mukaan kätkeä narujen päädyt punoksen sisään.


Hihna valmiina. Pituutta sillä on lukon päästä käsilenkin päähän n. 165 cm.


Kysykää ihmeessä, jos on jotain kysyttävää. Lisään ohjeeseen tarkennuksia, jos siitä puuttuu jotain. Mahdollisista epäselvyyksistä siis saa ja pitää ilmoittaa, koska kaikkea ei välttämättä itse tule huomanneeksi, vaikka kuinka oikolukisi tekstin.

12 kommenttia

 1. Kiva ohje, kiitos! Voisin vähän soveltaa ja tekaista kaikille koirille noutajahihnat.

  VastaaPoista
 2. Tääkin hullu nyt tilaili parit nauhat eBaysta (heijastava musta ja violetti), voin tulla niiden saapumisen jälkeen raportoimaan, miten mulla sun ohjeiden avulla onnistu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvähyvä :D Mäkin mietin ensin tuota eBayta mutta olisi tullut liikaa nauhaa omiin tarpeisiin :D

   Poista
  2. Onnistuin löytämään parit 50ft eli 15metrin pätkät ihan sopivaan hintaan, jäi yhteishinta alle 8€ :) Kiinastahan ne tulee, että jonkin aikaa kestää, mutta molemmat oli laitettu jo tänään eteenpäin.

   Aika moni noista on 20ft eli noin 6m pätkiä. Oli aika työn takana löytää molemmat 15 metriset siihen hintaan, mitä kärsi vielä katsoa :D

   Poista
  3. Hyvä että löytyi sopivaan hintaan :) Mitä joskus on tullut niittejä ja kännykän kuoria tilattua eBaysta, niin tuntuu että on Kiinasta tullut nopeammin kuin Isosta-Britanniasta :D

   Poista
  4. Nauhat tuli eilen ja täytyy sanoa, että tuo heijastava nauha tuntu ihan todella hyvälaatuiselta, violetti oli vähän pehmeämpää.

   Sovelsin vähän tuon alun kiinnityksen kanssa (http://i.imgur.com/QeriVHV.jpg), kun tuntu siltä, että narut lähti helposti valumaan paikalta pois. Noista kuvista iso kiitos, pari kertaa tuli seottua ja oli pakko tulla vilkasemaan, että mikä kohta näyttää tältä. Ainoastaan yhdessä kohdassa on jäänyt näemmä laittamatta ristiin (http://i.imgur.com/spP3a8F.jpg).

   Mulla ei ollut mitään pihtejä tässä kämpässä, joten apuna oli sitten pinsetit. Onnistu niilläkin, kun punos ei ollut hirmu kireää. Käsilenkin kiinnitys onnistu ihme ja kumma tosi hyvin (http://i.imgur.com/2hOLnaq.jpg), vaikka siinä vaiheessa olin jättänyt jo ohjeet naulaan. Mittasin hihnan ekaa kertaa vasta lopussa, melkein tismalleen kolme metriä, vähän yli.

   7,5 metrin mittaisilla naruilla oli loppuen lopuksi aika helppoa tehdä, vaikka kyllähän ne jossakin vaiheessa oli ihan pirunmoisessa solmussa ja ehdottomasti niiden setvimiseen meni eniten aikaa. Seuraavalla kerralla sitten tietää vähän paremmin :D Ihme ja kumma tällä hetkellä tekisi mieli tehdä vielä toinen eri väreillä, tosin kelleppä teen kun oma pentu on tulossa taloon vasta syksyllä...

   Että joo, tällainen antikäsityöihminen kiittää ja kumartaa hyvästä ohjeesta :)

   Poista
  5. Ole hyvä :) Kiva että ohjeesta oli hyötyä

   Poista
 3. Hei! Kuinka leveä tällä ohjeella tehdystä taluttimesta tulee? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alle 1 cm mutta enemmän kuin 0.5 cm. :) Mulla ei valitettavasti ole mitään systeemiä, millä saisin mitattua näiden leveyksiä tarkemmin :/

   Poista
 4. Kuinka pitkä hihnasta tuli? Omiin tarkoituksiin tarvisin vain n. 1m-1,50m. Vain että koira kiinni pysyis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reilut 160 cm lukon tyvestä hihnan toiseen päähän tuli mittaustulokseksi :)

   Poista