sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Vähän niin kuin samanlaiset, vaan mikä on heissä erona?

Netta ja Miru. Kiinteä parivaljakko varustettuna puolentoista kuukauden ikäerolla (tai jotain sinnepäin) ja tiiviillä yhteen kasvamisella. Kaksi eri rotua olevaa soopeliotusta. Mistä on heidät tehty? Mitkä ovat Netan ja Mirun eroja koulutustilanteissa ja sitä sivuavissa asioissa?

Namit

Netta on ahne, mutta sen suhtautuminen nameihin on erilainen kuin Mirulla. Kotitreeneissä ylikierroksille mennään jo tavallisista, tylsistä nameista, mutta muualla treenatessa on syytä olla parempaa namia. Tilannekohtaista, sanoisinko.

Miru puolestaan on todella, todella ahne ja rakastaa varmaan kaikkea ruokaa. Tokotreeneissä käytössä olleiden nakkien lisäksi kelpaisivat luultavasti ihan tavallisetkin namit. Treenitilanteessa namit eivät toistaiseksi ainakaan muistaakseni ole saaneet Mirua menemään ylikierroksille.

Lelut

Netan käsitys leluista on lähinnä sellainen, että lelu viedään nurkkaan ja siihen syödään reikiä. Viime vuoden puolella Netta alkoi kuitenkin välillä vetää kanssani lelua, joten kyllä se senkin osaa, vaikka yhteisessä leikissä se yleisesti hutkii lelua tassuillaan. Lelu yksistään ei oikein ole Netalle kunnollinen palkka.

Mirun taas tykkää siitä, kun sille heitellään leluja. Tykkääminen saattaa jopa olla liian laimea sana. Kaikki heiteltävä leluista keppeihin on omiaan saamaan Mirun ylikierroksille. Vetoleikkejä se ei minun näkemykseni mukaan koe yhtä kiinnostaviksi. Pitää vielä kokeilla joskus treeneissä lelupalkkaa.


Motivoituminen ja yrittäminen

Netalle namit ovat hyvä motivaattori, kunhan olosuhteet otetaan huomioon. Tietyissä tilanteissa Netan motivoiminen voi olla haastavampaa, mutta en sanoisi sitä mahdottomaksi. Varsinkin kotona Netta on innokas yrittämään ja tekemään.

Mirullekin nakit ovat hyvä motivaattori. En osaa sanoa vielä mitään Mirun toimimisesta erilaisissa häiriötilanteissa, koska mitään erikoista ei vielä ole tullut vastaan. Miru ei osaa niin paljoa temppuja kuin Netta, mutta esimerkiksi perusasentoa se tykkää toisinaan tarjota, jos palkkaa ei ala kuulua.

Tuntuma koiraan

Nettaan minulla on täysin omanlainen tuntuma, koska se on minun kouluttamani ja koska olemme tehneet asioita yhdessä aika paljon (pentukurssi, tokokurssi, agility yms.). Nettaa luen todennäköisesti paremmin. Tietyllä tapaa myös tiedän Netasta enemmän, kuten jännitykseen reagoimiseen.

Miruun tuntuma ei ole samanlainen, koska emme ole tehneet niin paljoa asioita yhdessä. Mirusta en osaa sanoa esimerkiksi sitä, millä tavalla se reagoisi jännitykseeni. Miru on nimittäin jäänyt etäisemmäksi ja se on kaiketi ihan ymmärrettävää, kun Netta on ollut enemmän "se harrastuskoira".


Oman vuoron odottaminen

Netalla on tässäkin asiassa etulyöntiasema kokemuksensa vuoksi. Agilitytreeneissä Netta odotti nätisti omaa vuoroaan häkissä, eikä pääsääntöisesti metelöinyt siellä. Kaiken kaikkiaan Netta on nätisti oppinut rauhoittumaan häkkiin.

Miru on saanut nyt collietreeneissä harjoitella häkissä olemista ja se on sujunut aika hyvin. Ainakaan se ei kilju häkissä, vaikka ei se sinne ole kunnolla rauhoittunutkaan. Mutta sillehän tilanne onkin monta kertaa vieraampi kuin Netalle.

Autossa matkustaminen

Myönnettäköön, että Netalla on etulyöntiasema lukuisien eri harrastusasioiden takia. Mätsäreitä, agilityä, kavereiden tapaamista... Netta matkustaa autossa rauhallisesti ja hiljaa (mietin joskus, että unohdanko ottaa sen mukaan jonain päivänä, kun se ei pidä meteliä). Ja se osaa myös odottaa siellä nätisti ja riehumatta.

Minulla on Mirusta sellainen mielikuva, että sitä välillä on hermostuttanut autossa oleminen ja se ei ole rauhoittunut kunnolla. En vieläkään tiedä, rauhoittuuko se miten paljon makoilemaan, mutta ainakaan se ei välittömästi hallille saavuttaessa ole aloittanut minkäänlaista vinkumista. Autossa odottamisen en usko kuuluvan Mirun vahvuuksiin.


Erilaisiin asioihin reagoiminen

Netta suhtautuu asioihin melko rauhallisesti. Monesti mätsäreissä se saattaa käydä makuulle, jolloin se varmaan unen kautta yrittää paeta tilannetta hieman. Ainakin ennen se saattoi myös useasti rapsutella pantaansa, mikä oli sijaistoiminto. Jännitykseen Netta taas reagoi alkamalla herkemmin haistella.

Jos mietin Mirun mätsärin kaltaiseen tilanteeseen, en usko sen heti rauhoittuvan samalla tavalla kuin Netta rauhoittuu. Jälleen kerran korostan tilanteen vierautta Mirulle. Se ei ole päässyt oppimaan yhtä paljon vieraassa paikassa rauhoittumista ja esimerkiksi leirillä 2011 se oli yöllä vähän levoton.

Koirat ja ihmiset

Netta on muita koiria kohtaan vähän arka ja suhtautuu muihin koiriin nöyrästi ja alistuvasti. Osaa se tosin nykyisin jo vähän näyttää hampaita liian innokkaille uroksille. Netta ei pyri näyttämään, kuka kukin on. Ihmisten kohdalla kaikki riippuu ihmisestä itsestään. Varsinkin vieraan ihmisen kohdalla. Tutuista ihmisistä Netta tykkää.

Mirukaan ei ole juuri kiinnostunut muista koirista. Se ei haasta riitaa muiden kanssa, vaikka se omasta mielestään (ainakin kotona) on kaikista arvovaltaisin. Ja toisin kuin Netta, se myös uskaltaa kunnolla rähähtää uroksille. Vieraita ihmisiä kohtaan Miru saattaa olla hieman vieraskorea (tavanomaista iloisempi ja innokkaampi). Ainakaan se ei ole minun mielestäni suhtautunut kehenkään varautuneesti. Ehkä se sitten on pidättyväinen, koska se ei kuitenkaan hössötä.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti