maanantai 10. joulukuuta 2012

Kymmenes luukku

Koiran kanssa matkalle

Nyt on vuorossa juttua koiran kanssa matkustamisesta. Tietenkään joka paikkaan koiraa ei tarvitse ottaa mukaan, mutta pysytään nyt kotimaan matkailussa. Suljetaan myös pois lentämisvaihtoehto, koska siitä minulla ei ole ollenkaan kokemusta.

Junasta meillä ei vielä ole kokemusta. Junassa lemmikkien kuuluu matkustaa lemmikkieläinvaunussa. Enempää en osaakaan toistaiseksi sanoa, mutta liput kannattaa varmasti varata ajoissa (ainakin, jos on ruuhka-aika).

Bussilla ollaan menty Joensuu-Kajaani-väliä ja Netta on tottunut siihen. Koirista saatetaan bussissa periä maksua, mutta Netasta on taidettu vain kerran periä maksu? Pienimmät koirat taitavat voida matkustaa sylissä. Itse otan Netalle aina pyyhkeen tai viltin ja laitan sen penkin alle. Jos koiralla on karvanlähtö, otan itse teippitarraharjan mukaan, ettei penkkeihin jää häiritsevää karvamäärää. Kuumemmalla säällä kannattaa ottaa vettäkin mukaan, mutta ainakaan Netta ei juo bussissa.

Pidemmillä matkoilla taitaa usein olla mahdollisuus käydä jaloittelemassa jossain välissä. Toisinaan Joensuun ja Kajaanin välillä saa jaloitella ABC:n kohdalla ja käydä ABC:llä Nurmeksessa. Noissa väleissä voi olla hyvä idea käyttää koiraa tarpeillaan, jos se näyttää hätäiseltä.

Varoituksena vielä, että talvella bussissa saattaa olla viileämpääkin. Palelevalle koiralle kannattaa silloin ottaa manttelia tmv. mukaan. Nuo lämpötilat bussien sisälläkin kuitenkin tuppaavat vaihtelemaan.


Autolla mennään joskus pidempiä matkoja sekä tietysti tavalliset mätsärireissut ynnä muut. Netta matkustaa takapenkillä ja taas kerran saankin muistuttaa itseäni siitä, että ne autovaljaat kannattaisi laittaa kiinni ja valjaat kiinni turvavyökiinnikkeeseen. Penkkiä kannattaa myös suojata, jos ei halua hiekkaa penkille. Netan tassuissa sitä ainakin tulee kiitettävästi. Netta matkusti pentuna takakontissa (tämä tietysti vain, jos on farmariauto, ei koiria takakontteihin, joihin ei autosta ole näkyvyyttä!). Saas nähdä matkustaako Netta valjaissa vai takakontissa sitten, kun itse saan ajokortin. Meillä oli myös takakontissa joskus kuljetushäkki, mutta se kävi liian pieneksi.

Kesällä autoillessa tulee (tietysti) muistaa, ettei koiraa kuulu jättää autoon yksin. Taukojakin kannattaa pitää ja tarjota vettä. Viilentävä pantakin voinee tuoda helpotusta?

Mutta mitä koiralle mukaan matkalle? Perusasiat, kuten ruokaa, kupit, hihna ja panta tai valjaat nyt ainakin, eikä namejakaan kannata unohtaa. Jos kyseessä on koiraharrastukseen liittyvä matka, harrastusvälineet kannattaa ottaa mukaan (tai tulee ottaa mukaan, ehkei kukaan halua huomata rokotus- tai rekisteritodistuksen jääneen kotiin).

1 kommentti

  1. Meillekin on mietitty tuommoista kuljetushäkkiä autoon. Minulle on nyt vasta tulossa pentu, joten sitten kun hän hieman kasvaa, voisi olla kätevä ihan matkustamisen kannalta. Tuo turvavyökiinnike on myös hyvä idea. http://www.jvartiainen.fi/tuoteryhma/1010439

    VastaaPoista