sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Oppia hakemassa

Tänään käytiin Kuopiossa Suomen Collieyhdistyksen Savo-Karjalan alaosaston järjestämässä rally-tokokoulutuksessa. Kouluttajana oli Pirjo Heikkinen koirakoulu Ponderasta ja paikkana Pondera-halli, joka ei ollut meille ennestään tuttu. Alun perinhän kaavailin Mirun viemistä koulutukseen, mutta lopulta valitsin Netan mukaan.

Koska olimme jo kisanneet, pääsimme Netan kanssa menemään ensimmäisinä. Netta ylitti alkajaisiksi lähtökyltin linjan, ja tähän asiaan saatiinkin neuvo (ettei tule hylättyä tällaisesta). Netta teki muistaakseni muuten mukavasti, mutta kyltti, jossa koira otetaan eteen istumaan ja peruutellaan, aiheutti ongelmia, joten keskeytettiin sitten siihen. Neuvoksi saatiin tehdä jotain helppoja temppuja, joita Netta osaa.

Toisella kierroksella Netta ei olisi osannut perusasentoa ja eteentulo (koira eteen, oikealta sivulle istumaan) taisi aiheuttaa ongelmaa. Tämä ei vissiin enää johtunut siitä, että Nettaa jotenkin ahdistaisi, vaan että sitä tavallaan ei huvittaisi. Netta piti laittaa hetkeksi yksin hihnasta kiinni seinässä olevaan koukkuun ja sen jälkeen palata tekemään.

Varsin loogiselta kuulosti se, että olen joskus hyvinkin voinut sortua houkuttelemaan Nettaa, jos se ei ole kunnolla tehnyt (tunnustan). Kaikki Netan käytös ei ole paineistumisesta johtuvaa (mitä olen itsekin epäillyt). Ja jos Netalta vaaditaan asiaa, jonka se osaa, eikä se tee sitä kerralla, ei tule palkkaakaan. Palkkaamisessa minun taas pitää olla innostavampi ja muistaa kehua vuolaammin.

Mitä siis opimme tänään?

  • Netta on hyvä ja osaava koira
  • Kisapaikalle kannattaa mennä ajoissa
  • Palkka tulee vain oikeasta suorituksesta
  • Palkkaa ei tule, jos Netta ei heti tee asiaa, jonka se osaa
  • Pitää muistaa runsaat kehut palkkaamisen yhteydessä (innostavampi palkkaaminen)
  • Netassa on myös ihan oikeasti se puoli, ettei sitä huvita tehdä (eikä sitä houkuttelua tarvita)
Toisin sanoen Netta ei ole niin herkkis, kuin olen ehkä joskus ajatellut sen olevan. Siihen ajattelutapaan on vain tietyllä tapaa takia jäänyt kiinni. Tai ehkä siihen, että on tavallaan ollut tarve näyttää, että me varmasti tehdään kaikki "oikein" koulutuksen osalta. Vaikka eihän se tietenkään aina ole niin mennyt. Mutta hyvä kuulla jonkun muunkin näkökulmaa näihin asioihin, niin on taas uutta perspektiiviä treenaamiseen.

Eilen

Ei kommentteja

Lähetä kommentti