sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Ohje: puolikuristava panta ketjukurralla

Ohjetoiveäänestyksen voitti puolikuristava panta ketjukurralla ja nyt on sen vuoro. Kuka tietää, ehkäpä innostun tekemään ohjeita lisää tämän pantaohjeen sekä vanhan näyttelyhihnaohjeen lisäksi! Ideoita omaan pannanompeluun olen saanut muita pantoja katselemalla ja vähän soveltamalla. Kysyä saa, jos jotain jää epäselväksi. Kannattaa myös lukea kommentit, jos siellä onkin jo kysytty samaa asiaa.

HUOM! Heti alussa haluan mainita, etten voi millään taata tällä ohjeella tehtyjen pantojen kestävyyttä. Netan käytössä tekemäni pannat ovat kestäneet, mutta Netta on melko pieni eikä vedä paljoa. Joten en suosittele tätä koiralle, joka vetää paljon.

Tarvitset:
 • ompelukoneen ja muut siihen liittyvät tarvikkeet
 • farkkuneulan tai nahkaneulan
 • mittanauhan
 • nylon- tai polypropeeninauhaa
 • nahkaa tmv.
 • koristenauhaa
 • ompelulankaa (esim. mustaa/valkoista ja samaa väriä kuin koristenauha)
 • sakset
 • tulitikut ja kynttilän tmv.
Meidän tarvikkeistamme nahka, nylonnauha, koristenauha ja ketjukurraosa (jatkossa sitä kutsutaan vain ketjuksi) on tilattu Antassusta. Koristenauha on tosin tilattu jo kaksi vuotta sitten. Se ja nylonnauha ovat 15 mm leveitä. Ketju on nylonnauhalle sopiva. 

Kynttilästä sen verran, että sille on hyvä olla jokin alusta (sitä ei nyt tässä kuvassa ole). Unohdin laittaa kuvaan vaaleansinisen ompelulangan, mutta ei se mitään. Muista ompelukoneista kuin omastani en osaa sanoa juuta enkä jaata, ohjekirjasta ja toisilta kysymällä varmasti löytyy lisää tietoa. Käytännön vinkkinä sanon, että kannattaa tarkistaa puolan lankatilanne.

Tarvikkeiden hinta:

Lisäsin nyt tämän, kun tätä kysyttiin. Katsoin nämä Antassu-verkkokaupasta ja  Nahkavalikoimasta en tällä hetkellä bongannut tuota punaruskeaa nahkaa, jota minulla on, mutta tilaushistorian perusteella se maksoi 6,55 €. Yksi neliöjalka nahkaa on ollut Netan kokoiselle koiralle hyvä, sitä riittää useampaankin kuin yhteen pantaan. Ketjuista esim. 1,5 mm paksuinen ketju, jonka renkaiden halkaisija on 14 mm, maksaa 5 €.

15 mm leveä nylonnauha näkyy maksavan 0,40 € metriä kohden. Koristenauhojen hinnat vähän vaihtelevat enkä jaksanut etsiä, onko tuota meillä ollutta koristenauhaa vielä Antassun valikoimissa (se on tilattu kaksi vuotta sitten). 6,55 + 5,00 + 0,40 = 11,95. Tähän vielä koristenauhan hinta. Huomioin tässä nyt sen, mitä Netan kokoisen koiran pantaan tarvitaan ihan minimissään. Kuvassa mittaan Netan kaulanympärystä, joka on n. 30 cm. Mitta otetaan tuosta kohtaa. Nauhaa tarvitaan enemmän kuin koiran kaulanympärys, jotta se riittää ketjuosan lisäämiseen.


En oikeastaan koskaan ole mittaillut nylonnauhaa, vaan näiden pantojen kohdalla ketjun kanssa vähän hahmotellut, mitä kokoluokkaa oleva panta olisi hyvä Netalle. Samalla hahmottaa myös, miten ketju oikein menee (kolme rengasta, joista kaksi liikkuu ja näihin kahteen tulevat nauhan päät).


Kun nylonnauhan pituus on sopiva, leikataan samanpituinen pätkä koristenauhaa. Koristenauhan ei ole pakko olla yhtä leveä kuin nylonnauha, kapeampikin käy (kokeiltu on). Niin nylon- kuin koristenauhankin päät on hyvä polttaa. Viimeisenä muttei vähäisimpänä kuvan oikeassa alareunassa uljas ompelukoneeni.


Seuraava vaihe on ommella koristenauha kiinni nylonnauhaan. Tässä käytän itse aina lankaa, joka sopii koristenauhan väriin mahdollisimman hyvin. Tykkään laittaa koristenauhan nylonnauhaan kiinni pinneillä. Nuppineulatkin käyvät, mutta toisaalta niistä myös jää pienet reiät. Ja ne, kuten pinnitkin, tulee muistaa poistaa sitä mukaa kuin ompelee. 

Heti alussa teen niin, että ompelen suoraan vähän matkaa, "peruutan" ja ompeleminen jatkuu. Sama päättelyvaiheessa, kun koristenauha on vihdoin kiinni. Käännöskohdissa muistan aina, että neulan on järkevintä olla kiinni nauhassa, mutta välillä meinaan unohtaa laskea paininjalan.. Reunakohdissa en paina poljinta vaan käytän käsipyörää (minun ompelukoneessani se on oikealla sivulla).


Kun koristenauha on kiinni nylonnauhassa, on aika leikata nahasta sopiva pala. Tässä vaiheessa jouduin leikkaamaan koristenauhan ylijäämäpään irti ja polttamaan sen reunan (ja varmuuden vuoksi käsittelin tämän jälkeen koristenauhan reunat läpinäkyvällä kynsilakalla..). Joka tapauksessa tässä vaiheessa pinnien avulla mallaan taas, millainen pannasta ketjun kanssa tulee, ja sitten mallailen nahkaa. Leikkaan nahasta sopivan kaistaleen, jotta sen reunat voi järkevästi taittaa nylonnauhan alle.


Tässä välissä ompelen nauhan ketjupäädystä kiinni. Tässä vaiheessa vaihdan myös hetkeksi eri paininjalan kuin mitä normaalisti käytän, jotta pääsen ketjua lähemmäksi. Ompelen edestakaisin useita kertoja ja teen saman varmuuden vuoksi mysö toiseen kohtaan. Vaidan mustan langan käyttöön, koska ainakin muistelen sen olevan koristelankojani kestävämpi.


Nahan taittelua ja taas kuvioissa ovat pinnit. En muista, luinko pinnikikan jostai netistä, mutta hyvä se on ollut, kuten aiemmin totesinkin. Ompelemisessa aloitan taas siitä, että suoraan, pieni peruutus ja suoraan. Jätän kuitenkin tilaa siihen, että ompelen toisen ketjupäädyn samalla tavalla kuin edellisen. Taittelen nahan toiselta puolelta ja pinnit ovat jälleen käytössä. Jatkan siitä, mihin ompeleminen jäi, ja jatkan loppuun. Panta on loppuun ommellessa jo vähän mutkalla. 


Siinä se sitten on, valmis panta. Ei se loppujen lopuksi ole kovin monimutkaista, kunhan ompelemisen makuun pääsee.

14 kommenttia

 1. Hei vau, todella hienot ja selkeät ohjeet! Ja nättiä on lopputuloskin, täytyypä kokeilla joskus kun jaksan lähteä askartelemaan. :)

  VastaaPoista
 2. Kiva postaus & selkeitä kuvia :)

  VastaaPoista
 3. Paljonkos nuo pantaan tarvittavat materiaalit ovat maksaneet? Toisin sanoen, paljon yhdelle valmiille pannalle tulee suurin piirtein hintaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts, tuota en valitettavasti yhtään muista kun oon tilannu pantatarpeiden ohella monesti muutakin :/ Voin kyllä suunnilleen laskeskella huomenna :)

   Poista
 4. Ootko testannut koskaan, kuinka paljon vetoa tuollainen panta kestää?

  Itse olen joskus ommellut pantoja suuremmille ja vahvemmille koirille, jolloin olen aina laittanut tuon nylonnauhan kaksin kerroin, jolloin myös ommelta tulee pidempi pätkä ja kestävyys kasvaa. Näin tein pannan mm. 35kg painavalle sekarotuiselle ja hyvin toimi. Kestävyyttä testain joskus tekemällä vastaavalla tekniikalla vetonarun, jota käytin pulkanvedossa (koira 35kg, kyytiläinen 20-50kg) ja sekin kesti. Lankana käytin lisäksi karhunlankaa, joka on superkestävää. Sitä tosin taitaa saada vain mustana, joten koristenauhan voi jälkikäteen ommella pantaan sitten hennommallakin langalla, jos haluaa jonkun paremman värin käyttöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole testannut, mutta omilla ompeleilla on kestänyt Netalla hyvin (Netta ei vedä paljoa). Mutta hyvä tietää :) Ajattelin vain mainita, ettei tuolla tavalla miten itse teen, välttämättä saa painavalle koiralle kestävää pantaa.

   Ja tietty ihan kaikkia juttuja en onnistu testiksikään ompelemaan, epäilen vähän ettei ompelukoneeni ompelisi kaksinkertaista nylonnauhaa +nahkaa (ei mahtuisi paininjalan alle :P )

   Poista
  2. Tai siis onhan tuossakin noissa päädyissä tietysti nylon kaksin kerroin (joskaan nahka ei ole suoraan siinä alla).

   Poista
 5. Moikka! Todella kiva ohje! Tarkoitus olisi joululomalla askarrella panta, tosin ei tuollaisella ketjulla, vaan pelkät D-lenksut. Käsitin tuosta ohjeesta, että koristenauha & nylonnauha ovat samanlevyisiä. Pitäisikö minun siis ottaa 25 mm nylonnauha & 25 mm koristenauha, jotta tulisi siisti? Meillä on pari itsetehtyä pantaa - en siis itse ole tehnyt, vaan ostanut. Niissä on osassa noin 5-10 mm paksumpi tuo nylonnauhaosa kuin koristenauha. Yhdessä on samankokoinen. Mietin, tarvitseeko niihin mitään saumavaroja miettiä?

  Mä aion tehdä todennäköisesti osan fleecepohjalle. Nyt vain miettimään, paljonko stiä menee per panta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Nylonnauhan kannattaa olla ainakin saman levyinen kuin koristenauhan, leveämpikin käy kyllä ihan hyvin, itse olen silloin asetellut koristenauhan keskelle nylonia.

   Poista
 6. Ok :) Antassun valikoiman koristenauhat eivät ihan minua miellyttäneet, joten pitänee tsekata tarkemmin verkkokauppoja. Taidan käydä myös Eurokankaassa. Sieltä voisi jotain perustarvikkeita ostaa ainakin!

  VastaaPoista
 7. Miten kiinnität ketjun päät tuohon renkaaseen? Itsekin meinasin tehdä samanlaisen, mutta en keksi miten ketjun saisi kiinnitettyä renkaaseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ostanut noihin pantoihin ketjuosat Antassusta, ja niissä on siis ollut kaikki renkaat ihan valmiiksi kiinni. :)

   Poista