tiistai 14. tammikuuta 2014

Terveysasiaa

Netan selkäkuvista tuli nyt tieto KoiraNettiin. Selän spondyloosi puhdas, välimuotoinen lanne-ristinikama - jakautunut ristiluun keskiharjanne. Tästä löytyi vähän tietoa Kennelliiton sivulta ja aion tietysti ottaa yhteyttä lausunnon antajaan, mutta tietääkö kukaan tästä mitään lisää?

Tämä ei taida olla shelteillä kovin yleistä. Kiinnostaisi tietää, onko kenelläkään blogin lukijalla tai blogiin eksyneellä kokemuksia aiheesta? Onko tietoa, miten tämä vaikuttaa koiran elämään ja harrastuksiin? Tai mitään muuta tietoa? Kaikki tieto otetaan vastaan.

Sitten toinen juttu. Nyt on vähän ollut puhetta shelttien lonkista ja mieleen juolahtivat taas Netan lonkat. Nettahan kuvattiin syyskuussa ja tuloksena oli lonkista C/B. Kysyin asiasta lisää kuvanneelta eläinlääkäriltä. Syynä ovat matalat lonkkamaljat ja vasemmassa lonkassa on myös löysyyttä. Koska Netta on yli kolme vuotta vanha ja kuvissa ei ole näkyvissä nivelrikkoa, ei tulos vaikuta normaaliin elämään tai agilityyn. Näin minulle vastattiin.

Kuvakaappaus Netan KoiraNet-sivulta
Minulle on vähän epäselvää, pitäisikö Netan nyt käyttää ennaltaehkäisevästi jotain nivelvalmistetta vai ei tai pitäisikö Netan käydä esim. muutaman vuoden kuluttua uusintakuvissa jne. Kuulemma koiralle voi myöhemmin kehittyä nivelrikkoa, vaikka syynä tulokseen olisikin löysyys. 

1. Kannattaako syöttää ennaltaehkäisvästi jotain nivelvalmistetta? Jos kyllä, niin mitä?
2. Kannattaako käyttää Netta joskus uusintakuvissa?

7 kommenttia

  1. 1. Kannattaa, sillä haittaakaan nivelvalmisteesta ei ole. Kannattaa etsiä glukosamiinia tai sitä ja kondroitiinisulfaattia sisältäviä valmisteita ja tsekata esim. Katiskan ravintolisäartikkeleista, missä muodossa ne imeytyvät parhaiten (en itse muista ulkoa).
    2. Uusintakuviin kannattaa viedä aina, jos on raskaita lajeja harrastava koira (vaikka olisi tervekin) ja/tai jotain sanomista luustokuvissa.

    VastaaPoista
  2. Täällä toinen Netta sheltti. Meidän Netalla lonka C/D eli vielä astetta huonommat kuin teillä. Netta on nyt 10,5 v ja agilitya harrastettiin 8 v saakka. Kunto on pidetty hyvänä ja Netta on säännöllisesti käynyt fysioterapiassa. Nuo huonot lonkat ovat kuormittaneet takajalkojen ja selän lihaksia joita on sitten hoidettu. Viime keväästä saakka ollaan käyty myös osteopaatilla.

    Tällä hetkellä Netta viettää normaalia elämää lenkkeillen ja leikkien Loitsun kanssa. Viime hoidossa ranka ja koira olivat hyvässä kunnossa.

    Netta on syönyt lonkkakuvista saakka nivelaineita. Käytössä ollut suurimmaksi osaksi Arthroflex joko nesteenä tai jauheena. Muutama pullo Nutrolin senioria ollaan myös käytetty. Nyt kun ikää on tullut ja oireita oli noin vuosi sitten niin käytetty myös carthrophen pistoksia niveliä voitelemaan. Näistä kaikista on ollut apua niin Netan kuin aiemman koirani Millan kanssa. Joten suosittelen. Meillä myös Muffy 11v ja Loitsu 1,5 v saa nivelaineita vaikka terveet nivelet omistavatkin.

    Uusintakuviin veisin jos koira alkaa oireilla jostain päin kroppaansa enemmän. Joskus etuosan jumeihinkin voi syy olla takaosassa. En usko että nuo lonkat tulevat teitä vaivaamaan kunkoiran voinnista pidetään muuten huolta.

    VastaaPoista
  3. Kiitos vastauksesta :) Osteopaatilla kiinnostaisi Nettaakin käyttää jo tuon selkäjutun takia, mutta osteopaatteja ei Joensuussa ole :/

    VastaaPoista
  4. http://millinmaailma.blogspot.fi/2014/01/terveysjuttuja.html Täällä on asiaa jakautuneesta ristiluun keskiharjanteesta ja muista selkäjutuista, ei siis ole minun kirjoittamani :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohopsista, olitkin tuonne toiseen tekstiin kommentoinutkin eli taisi olla jo tiedossa tuo teksti :D My bad.

      Poista
    2. Eipä mitään ja joo huomasin tuon postauksen eilen :)

      Poista