perjantai 28. helmikuuta 2014

Autolla ajetaan varovarovasti, ettei kaatuisi kallis lasti

Jos meidän perheellämme ei olisi yhtään autoa, kulkemismahdollisuudet eri paikkoihin olisivat hyvin rajatut. Koiraharrastuksiin kulkemismahdollisuudet ilman autoa olisivat suorastaan olemattomat, niin syrjässä monet paikat tuppaavat olemaan - ainakin, jos julkista liikennettä miettii. Yritä siinä olla ekologinen...

Harrastusten osalta tulee oltua liikkeellä vähintään kerran viikossa. Nykyisin taitan Netan kanssa tuon matkan yksin autolla. Ennen kuin minulla oli ajokortti, piti vanhempieni kuskata minua milloin minnekin koiramaailman kissanristiäisiin, joten kortin saaminen oli kaikin puolin hyvä juttu.

Netta matkustaa isommassa autossa (farmarimallinen) takakontissa ja pienemmässä takapenkillä joko auto- tai T-valjaissaan (taas tunnen piston omassatunnossani, pitää kaivaa esiin autovaljaat). Myös isompaan autoon on hihna, joka kiinnitetään kohtaan, johon turvavyö normaalisti kiinnitettäisiin. Myönnän Netan joskus matkustaneen minun kanssani takapenkillä ilman, että se on ollut missään kiinni...


Takapenkillä matkustaminen sai alkunsa, kun Netta oli noin vuoden ikäinen. Sitä ennen se oli matkustanut takakontissa häkissä (joka myöhemmin myytiin, kun se kävi liian pieneksi). Netta kärsi tuota ennen matkapahoinvoinnista, mutta sitten koko juttu tuntui helpottuvan. Nyt pahoinvointiongelmaa ei ole ollenkaan, joten takakonttikin käy farkkuautossa. Sinne ei vain mahdu fiksun kokoluokan häkkiä.

Viime elokuussa Tuulilasi uutisoi tutkimuksesta, jonka mukaan yhdetkään testissä olleista valjaista ei olleet riittävän turvalliset. Tämä tuntuu pelottavalta, mutta onhan se järkeenkäypää. Jos nyt ajatellaan, että olisi valjaat, jotka kestäisivät ja olisivat turvalliset, voidaan miettiä seuraavaa skenaariota. Jos tulee äkkijarrutus, koira hyvin todennäköisesti lennähtää turvavyökiinnikkeessäänkin, koska en ainakaan ole nähnyt kovin lyhyitä kiinnikkeitä. Onhan koiran turvavyösysteemi myös erilainen kuin ihmisten; turvavöitä käyttävän ihmisen ei ainakaan olettaisi lennähtävän samalla tavalla kuin mitä koiralle voi edellä mainitsemassani esimerkissä käydä.

Valjaat ovat kuitenkin tyhjää paremmat. Jos ei saa häkkiä mahtumaan autoon, on keksittävä muu ratkaisu. Meillä toiseen autoon ei saisi häkkiä mitenkään helposti. Siksi valjaat. Isommassa autossa taas Netta on joskus takapenkillä valjaissa, jos kontissa ovat esimerkiksi Vilkku ja Miru. En siis todellakaan tuomitse valjaita, mutta kyllähän tuollainen uutinen huolestuttaa.


Kauhuskenaarioita saisi kehitettyä loputtomiin. Entäpä jos auto pyörähtää katon kautta ympäri tai päätyy katolleen? Entä jos toinen auto ajaa perään ja oman auton takaosa menee ihan ruttuun? Tai jos toinen auto ajaa oman auton kylkeen ja niin edelleen. Jos näitä ajatuksia jää pyörittelemään, ei kohta uskalla poistua omasta pihasta.

Häkinkin tulee olla kunnolla ja tukevasti kiinnitetty, kuten varmasti (toivottavasti) jokainen koiranomistaja, jonka koira häkissä autossa ollessaan matkustaa, tekeekin. Liikkuva häkki olisi ainakin oman järjen mukaan yhtä tyhjän kanssa. Yksi tekijä on myös häkkien kestävyys. Mikä kestää, mikä ei, laaduissa on varmasti eroa.

Omien harrastuskulkemisten kannalta turvallisimmaksi koen takakonttivaihtoehdon, mutta olemme Netan kanssa silti usein liikkeellä pienemmällä autolla. Miksi? Koska se on helpompi pysäköidä, vaikkei se konkreettisesti valtavan paljon pienempi olisikaan. Ja uskokaa pois, sillä pysäköinnillä on väliä ainakin minulle.


Ja jos kolaritilanne tulee, tuskin se on hyväksi kenellekään. Varmasti voi sattua ikävästi, vaikka koira olisi farkkuauton takakontissa, häkissä, takapenkillä valjaissa tai varsinkin ilman. Ja yhtä lailla ihmisellekin voi sattua hyvin ikävästi. Edelleen, jos haluaisi, ettei mitään varmasti tapahtuisi, joutuisi pysyttelemään kotona.

Jos vain voisimme turvautua julkiseen liikenteeseen, tekisimme sen ilomielin. Mutta ei se meidän suunnalla toimi. Tulevaisuudessa tilanne voi olla parempi, kun muutan Netan kanssa (ainakin toivottavasti) toiselle paikkakunnalle opiskelemaan. Toki julkisen liikenteenkin suhteen on omat kolaririskinsä, jos asiaa siltä kannalta haluaa miettiä.

Jokainen tekee itse valintansa oman koiran parhaaksi. En koe voivani sanoa kenellekään, että jokin tapa kuljettaa koiraa on oikein tai väärin, kunhan siitä ei koidu haittaa koiralle. Ja painotan takakonttiesimerkeissäni sitä, että takakontti on sen mallinen, että siellä voi koiraa pitää. Että on tavallaan yhteys muualle autoon (miten tämä ilmaistaan järkevästi?). Meidän pienemmässä autossa ei voisi pitää koiraa takakontissa ja toivon todella, ettei kukaan oikeasti kuljeta koiraa sellaisessa kontissa - tai irrallaan (vältän itsekin tätä niin paljon kuin mahdollista).

4 kommenttia

 1. Oon itse miettinyt ihan samaa asiaa. Turvavöitä en aio hankkia, koska loppuviimeksi ne olisivat turhat (ainoastaan metallikiinnikkeisistä saattaisi olla hyötyä). Törmäyksessä koira lentäisi jokatapauksessa valjailla tai ilman. Mulla ei vielä ole korttia, joten matkaan useimmiten kyydissä. Jos Maisa tai Klaara ovat mukana, ne ovat yleensä jaloissani tai puolittain sylissä. Näille kahdelle joku kissan kantokoppa sopisi oikein hyvin, koska kumpikaan ei reissaa pitkiä matkoja.

  Tuikku sen sijaan matkustaa peräkontissa ja pysyy siellä, eikä mahtuisi lentämään poieskaan. Sille olen joskus miettinyt häkkiä, mutta toisaalta koira on niin iso, että mistä löytäisin autoomme mahtuvan häkin? Ja vaikka koira olisikin häkissä peräluukussa ja kolaroisimme pahasti, rusentuisi se häkki koirineen sinne peräluukkuun...

  Joten toistaiseksi pidän pääasiana sitä että koirat eivät vapaana vaella autossa ja häiritse kuskia. Kaikeksi onneksi meillä ei ihan kauheesti koirat auton mukana kulje, ainoastaan jos välttämättä tarvitsen koiran mukaan johokin :)

  Mielenkiintoinen postaus, tee lisää näitä!

  VastaaPoista
 2. Jep :) Ei siitä kolarista voi kenellekään seurata hyvää, jos tulee siis paha kolari.

  Kiitos! :)

  VastaaPoista
 3. Kaikkein vaarallisintahan on, jos koira kolarissa (kovasta vauhdista) lentää edessä olevien ihmisten niskaan. Joskus jossain telkkariohjelmassa testattiin, miten irtoesineet esim takaikkunalta kolarissa paiskautuvat ihmisten niskaan. Kovassa vauhdissa melko pienikin esine oli hengenvaarallinen. Eli jos koira on takapenkillä irti ja lentää ihmisten päälle, ei henki mene vain koiralta, vaan luultavasti myös ihmisiltä. Tälläiseen vaaraan varmaan nuo koiran turvavaljaat takapenkillä luulisi hieman auttavan, jos turvavyö on tarpeeksi lyhyt. Kai. :D Kauheeta kun tuntui pisto sydämessä! Itse monesti unohdan lyhyille matkoille laittaa Lunaa kiinni takapenkillä, vaikka turvavaljaat on! Apuva... Nyt kyllä kiinnitän asiaan huomiota. Kiitti tosi hyvästä postauksesta! Sai ajattelemaan. ;)

  VastaaPoista