maanantai 1. lokakuuta 2012

Rakenne ja kehitys kuvien kera

Nyt on vuorossa postausta Netan rakenteesta ja kehityksestä ja mitäpä tällainen postaus olisikaan ilman kuvia? Tein uuden kategoriankin rakennetta varten, mutten varmaan jaksa etsiä vanhoja postauksia, joissa on rakennekuvia, ja lisätä niitä tähän kategoriaan.

Kesäkuu 2010. Netta tulee ja on pieni, pörröinen ja pyöreä (ainakin kuvissa), vaan ei ylipainoinen. Netta oli hyvin utelias ja siitä ja Mirusta tuli erottamaton pari. Myöskään Vilkun kanssa ei ollut ongelmaa, vaikka se aluksi mietitytti.

Netalla oli valkoinen piirto otsassaan. Mitään erikoisempaa en osaa sanoa kokoon tai muuhunkaan liittyen, kun mitään en ole kirjannut ylös ja rakennekuvia en älynnyt ottaakaan. Tosin ollessani hammaslääkärissä (äiti oli ulkona Netan kanssa odottamassa) joku sheltinulkoiluttaja oli tullut puhumaan ja sanonut pennun näyttävän isolta ikäisekseen. Eipä tainnut kovin väärässä ollakaan siinä.

Heinäkuussa Netta kasvoi ja päästiin metsälenkeillekin. Häntä oli tuollainen.. hassunnäköinen. Netta pääsi myös hiekkakuopille lenkkeilemään.

Tässä vaiheessa (ikää Netalla oli n. 3 kk) Netalla oli mörkövaihe. Piti pysähtyä ja kääntyä kotiinkin, kun Netta näki, kuuli tai haistoi jotain hurjan pelottavaa. Joskus taisin kantaa Nettaa sylissäkin, mutta siitä tavasta luovuin sittemmin, ettei se oppisi, että aina pelätessä pääsee syliin. Mörkövaihe meni onneksi ajallaan ohi.

Nykyisinhän Netta välillä jumittaa paikalleen. Yleensä syynä on jokin "pelottava" kuten pulkassa vedettävä lapsi tai joskus vastaantuleva koira, mutta näin ei ole kovinkaan usein.

Elokuussa Netta alkoi olla pelkää koipea ja pitkää häntää. Elokuun alussa käytiin eläinlääkärillä ekan kerran ja painoa Netalla oli 5,9 kg.

Kuun lopussa käytiin taas rokotuksissa. Kotona punnittuna Netta painoi noin seitsemän kiloa ja korkeutta oli kotimittauksen mukaan yli 35 cm...

Kuulemma jonkinlainen tapa ennustaa sheltin aikuiskokoa on juurikin lisätä tuohon 4 kk iän mittaan 6 cm. Jos Netta oli jotain 35-36, niin hyvinpä on se ennuste paikkansa pitänyt, kun kokoa on nyt 40-42 cm (pitäisi joskus saada siitäkin tarkka tieto, ehkäpä tässä agin myötä sekin selviää). Iso kun on iso ja sille ei mitään voi tehdä.

Syksy kului kahden pentukurssin sekä yhden tokon alkeiskurssin kanssa. Netalle tuli ikää 6 kk ja mittojahan minulla ei ole, mutta vähän se kasvoi Hurtan sadetakista ulos. Netta pääsi myös nauttimaan ensilumen tuomasta riemusta.

Turkkia oli edelleen niukasti, mutta tuli sitä sentään jonkun verran. Enää Netta ei ollut vain pitkäraajainen otus, nyt se oli pitkäraajainen ja vähän turkikkaampi, mutta niukkaturkkinen otus.

Häntäkään ei ollut enää pitkula, vaan sekin tuuheutui mukavasti. Kasvattaja kävi marraskuussa ja opetti, miten korvakarvoja tulee siistiä.

Joulukuu tuli ja meni miten meni, vuodenvaihde vietettiin Kajaanissa. Netan eka pitkä bussimatka siis. Moni asia vieraassa paikassa hämmensi pikkuista shetlantilaista.

Talvella ei tehty oikeastaan mitään. Helmikuun lopulla alkoivat Netan ensimmäiset juoksut. Muutoin koirarintamalla ei ollut mitään uutta. Ei harrastuksia, ei mitään, kuvia vain.

Netalla oli kyllä todella kiva turkki tuolloin ekan juoksuajan aikaan. Erittäin hyvä turkki ollakseen juuri Netan turkki, vaikkei kinnerkarvoja juuri nimeksikään ollutkaan.

Käytiin ennen juoksuja kerran koirapuistossa. Tuli vähän toivoton olo Netan varautuneisuuden ja leikkimättömyyden suhteen. Keväällä alkoi mätsärikausi ja se teki totisesti varmasti Netalle hyvää, kun sai lisää kokemusta paitsi kehästä, myös vieraista ihmisistä ja erilaisista ympäristöistä. Käväistiin Lappeenrannan näyttelyssäkin ja Netan karvanlähtö alkoi ja.. jatkui pitkään. Karvanlähtö ei tosiaankaan ollut kunnollista vielä silloin huhtikuussa.

Kesäkuussa karvaa lähti edelleen, kuten kuvasta huomaa... Komea kaulas ja Netan mahakarvat hävisivät.. kuin tuhka tuuleen?

Mätsäreitä ei juurikaan ollut ja itsehän olinkin jonkun aikaa Saksan matkalla. Olisi pitänyt mennä Netan kanssa leirille, mutta voi sitä harmin määrää, kun koirilla todettiin nenäpunkkeja..! Netta oli varmaan niitä jossain tapahtumassa saanut. Ikäväähän tuo oli. Ehkä joku ei tiennyt, että hänen koirallaan oli nenäpunkkeja, ja niitä tarttui jostain haistelukohdasta (joku puunpalikka vaikka) Nettaankin tai sitten ei vain piitannut. Loishäätökuurit koirille ja lainakoira leirille, ei siinä muuta voinut tehdä. Nenäpunkkeja ei sittemmin ole ollut *koputtaa puuta* eikä niitä kaivatakaan.

Heinäkuussa elettiin totisesti aikaa, jolloin karvat olivat lähteneet ja Netta oli pelkkää koipea niukan turkkinsa kanssa. Nutrolin ei yksistään riittänyt eikä into erilaisiin kikkailuihinkaan riittänyt, elokuussa näyttelyssä käytini siis suunnilleen samalla turkilla.

Olihan Netta toki kaunis ja siro tuolloin, mutta kieltämättä huvittavan pitkäkoipinen. Ai miten niin vaikutelma korostui tuolla ihanalla lyhyellä turkilla?

Mätsäröitiin lisää ja lisää. Sinä vuonna oli muutenkin paljon tapahtumaa, kaikesta en jaksa sepustaa. Kehitystä kuitenkin tapahtui vuoden loppuun mennessäkin. Leikkihän Netta välillä koirapuistossa, jos sai tottua muihin rauhassa. Netta oppi myös väläyttämään hampaita ja vähän ärähtämään uroksille ynnä muille liian tungetteleville koirille. Ihanpa hyvä niin, ennen tuo vain kieri maassa selällään (ja välillä nykyisinkin).


Turkkiakin alkoi vähän tulla, vaikkei sitä paljoa ollutkaan. Muusta kehityksestä en oikein osaa sanoa. Talven myötäkin turkkia tuli vähän lisää, mutta vuodenvaihteessa oli karvanlähtö. Yllä olevat kuvat ovat tosiaan 1 v 5 kk-kuva (ylhäällä) ja 2 v kuva-(alhaalla).

Vaan aijai turkkia, kun toukokuussa oli edessä sterilointi ja mahakarvat lähtivät. Netta näytti hyvin lyhytkarvaiselta ja hyvin korkearaajaiselta, eikä tuo tuolla turkilla mikään ihmekään ollut.. Mahakarvat eivät olleet täysin kasvaneet vielä Kuopion erkkariinkaan.

Tosiaan tuo turkki korostaa Netan korkeutta entisestään. Oli vähän niin kuin kesäturkki. Noh, aika aikaa kutakin, kuten on tapana sanoa.

Mutta nyt syksyllä on tapahtunut jotain muutosta. Oikeasti. Alla on kuva, jossa Netta on paria viikkoa vaille 2 v 5 kk. Tässä kuussa pitääkin muistaa ottaa 2 v 6 kk-kuva. Takakorkeusvaikutelmahan kuvassa on, mutta se johtuu epätasaisesta alustasta. Yleensä en kuviin pahemmin Netan turkkia laita, tässä harjasin vähän etujalkojen karvoja sekä kinnerkarvoja. Eihän tämä muistuta vielä 10 kk iän turkkia (tai sitten muistuttaa, en ole oikea henkilö sanomaan tästä juuta tai jaata).

Hämmästyttävää kyllä Netalla on etujaloissa tuota karvaa enemmän kuin keväällä tai koskaan ja kinnerkarvat (säälittävänmittaiset muihin sheltteihin verrattuna) ovat samaten kasvaneet. Kauluskin on vähän kasvanut. Ihan hauska, kun Netan turkkia lauantaina ihasteltiin. Ruoka ei ole tainnut vaikuttaa. En ole varma, onko tuo talviturkkia, mutta toisaalta Netan turkki ei ollut viime vuonna tuollainen. Turkki on aiempaa pehmeämpää ja paksumpaa, muttei pidempää. Hormoniturkkiako?

Vieressä vielä Netan naamakuvaa. Pentuna piirto oli isompi, kuten ekan kuvan kohdalla sanoin. Nyt piirto on ohut eikä ulotu nenästä otsaan, vaan katkeaa välissä. Mitään muuta Netan päästä en osaakaan sanoa. Siinä se vain on, pikkuinen Netunen.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti