sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Susku

9.12.1990-20.9.2006
ne jotka ovat täältä poissa
taivaassa tai pilven päällä
katselee sun yksinäistä matkaa
ne muistelevat omaa aikaa
kadehtivat sulta paikkaa
tältä puolen rajaa, missä
tuntis edes tuskan sisällään

Sekarotuinen Susku jätti tämän maailman 10. syyskuuta vuonna 2006. Takanaan sillä oli pitkä, melkein kuusitoistavuotinen onnellinen elämä. Se oli ensimmäinen koiramme ja perheemme ensimmäisenä koirana tulen sen aina muistamaankin. Sillä oli paikka elämässäni, se oli vanhempi kuin minä, ja vaikka se on alkanut väistyä muistoissa taka-alalle vuosien vieriessä, ei sitä voi eikä saa unohtaa.
yötä vasten vaikka lähdet
jatka vain vaikka on
se suuri suunnaton

Varmaan koskaan ei voi unohtaa sitä päivää, kun on oman koiran aika lähteä. Suskun kohdalla se aika koitti sunnuntai-iltana. Se halvaantui ja oli selvä, että se olisi lopetettava. Kaikki tapahtui niin yllättäen, vaikka Susku olikin vanha. Kai silloin 11-vuotiaana ei oikeasti ollut varautunut siihen, että Suskun aika olisi pian voinut olla ohi. Ei, vaikka joskus pienenä mietin, miten kamalaa olisi ollut, jos olisi tullut kotiin ja löytänyt Suskun kuolleena. Ei, vaikka kuljetin kerran koko perheen lenkkeillessä mukana pulkkaa, jos Susku kuolisikin.

ja viimein sun matkaan
ei pääse saattajatkaan
ja lohtu on mulle
että siellä on kaikki sulle

Onni onnettomuudessa oli tuttu eläinlääkäri, joka saatiin kiinni. Monta kertaa tuli mietittyä, että mitä jos kaikki olisikin tapahtunut Suskun ollessa metsässä. Onneksi niin ei käynyt. Susku lopetettiin. Se makasi ilmeisesti sänkyni vieressä. Minä en ollut katsomassa. Olin itkemässä muualla. Susku haudattiin seuraavana päivänä.

"jos tänään suru saartaa sua
oot joskus rakastanut mua
en siksi turhaan elänyt
irti siis päästä nyt"

Koiraihminen tietää, että sanonta "Se oli vain koira." on turha ja tarpeeton. Onneksi en sellaisia sanontoja joutunut kuulemaan. Onko koira muka 'vain eläin'? Sehän on perheenjäsen. Minulla kesti kauan päästä Suskusta yli. Pidempään kuin vuosi, ehkä parikin. Miten tätä edes voi selittää? Se oli ensimmäinen koira. Musiikki ja aika kuitenkin auttoivat. Vähitellen siitä pääsi yli.

traces of your light
are disappearing from my life

Syksyllä Suskun kuolemasta tulee kuluneeksi seitsemän vuotta. Seitsemän vuotta. Kuinka pitkältä se aika tuntuukaan - ja kuinka paljon kaikenlaista on ehtinyt siinä ajassa tapahtua. Kuten kirjoitin, Susku on alkanut muistoissa väistyä taka-alalle. Se on omalla tavallaan ollut väistämätöntä, vaikka se on tavallaan tapahtunut varkain.

Kursivoidut kohdat: 1. Tiktak - Siivet (san. E. Sarmo), 2. ja 3. Johanna Kurkela - Prinsessalle (san. Paula Vesala), 4. Indica - Ihmisen lento (san. Jonsu), 5. Anna Abreu - Everywhere I Go

Ei kommentteja

Lähetä kommentti