keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Omistajan varustautuminen #1

Koska Netan varusteista on tullut kirjoiteltua joskus, päätin tällä kertaa pureutua enemmän omistajan varusteisiin. Mitä koiranomistaja milloinkin tarvitsee? Mikä on tärkeää ja mikä on syytä unohtaa? Ja tällä kertaa ei lähdetä liikkeelle naksuttimista sun muista (enemmänhän ne omistajan ovat kuin koiran), ja sellaiset asiat jäävät nyt käsittelemättä. Seuraavan kerran omistajan varustautumista puidessa mennään muihin kuin pukeutumisjuttuihin.

Kerrospukeutuminen

Kerrospukeutuminen on koiraharrastuksen myötä osoittautunut toimivaksi. Ainakin minun kohdallani menee myös mukavuus tyylin edelle tässä asiassa. Ei ole kiva, jos on liian kylmä (tai kuuma), se on huomattu mätsärikehien laidoilla seistessä, vaikka aina onkin omasta mielestään pukenut päälleen tarpeeksi. Nyt syksyllä huomaa oikeasti tarvitsevansa tuulitakin ja hanskat. Ja kerrospukeutuminen nyt toimii yleensä aina, kun on kylmempää.

Lenkit

Ainakin tuulitakki on osoittautunut lenkkeilyssä toimivasti (ja kestänyt, vaikka olen omani hankkinut vuonna 2010). Peruslenkille menee vetoketjutaskuihin kännykkä ja nameja, toimivaa. Sadetakkikin on, mutta uusi pitäisi hankkia, kun nykyisen hihat ovat vähän liian lyhyet.. Talvilenkeillä on yleensä toppatakki, siinäkin minulla on vetoketjutaskut. Talvella myös toppahousut ovat aika ehdottomat. Ainakaan minä en mielelläni mene jäätymään pelkissä normaaleissa housuissa, vaikka niiden alla olisikin legginsit.

Eilen ennen treenejä huomasin, että hanskoille on tosiaan tarvetta. Mieluiten vielä sellaisille, joista ei tunnu tuulevan läpi. Seuraavaksi kuvioihin varmaan astuvatkin jo kaulaliina, pipo ja lapaset, kun syksy tulee ja lopulta sekin vaihtuu talveen. Hrr. Hyvät hanskat ovat lenkkeillessä todellakin tärkeät, etteivät sormet jäädy. Eikä myöskään sovi unohtaa heijastinliiviä, jos liikkuu jossain, missä autojakin liikkuu! Ja ihan pieni pyyntö kaikille. Käyttäkää niitä heijastimia tai heijastinliivejä itsellänne (ja myös lemmikillä liiviä). Edes katuvaloalueilla tai jo iltahämärissä ei erota kovinkaan kauaa tummiin pukeutunutta henkilöä.

Kengät

Lenkkeilystä vähän laajempaan aiheeseen, kengät siis! Ei ole kiva lenkkeillä märin jaloin (tai varpaat jäässä). Kuvassa ylävasemmalla olevat Adidaksen peruslenkkarit ovat olleet käytössäni viime vuodesta asti ja ovat ainakin toistaiseksi kestäneet. Lenkeillä ja agilityssä nyt olen ainakin noita käyttänyt. Kumpparit taas ovat olleet kuralenkeillä ja joskus varmaan mätsäreissäkin. Tennarifanina olen käyttänyt tennareita näyttelyissä ja mätsäreissä. Kunhan ovat hyvät ja pysyvät jalassa, niin no problem minulle. Harvat ballerinat edes olisivat minulle hyvät, aina ne tuntuvat jotenkin ikäviltä...

Talviosastoon kuuluvat Kuomat, jotka eivät ehkä täytä kaikkia tyylikkyyskriteerejä, mutta jotka villasukkien kanssa ovat ainakin minun mielestäni hyvät talvilenkeille ja muuallekin. Ei mene luntakaan niin helposti sisään kuin matalavartisempiin. Kuomista minulla ei valitettavasti ole kuvia, eikä myöskään Puman talvitennareista, joita viime talvena käytin koulussa ja treeneissä. Ihan hyvät nekin ovat, mutta joskus yksi varvas meinaa puutua.


Harrastukset

Koska en farkuista liiemmin pidä, collarit ovat olleet hyvät housut. Pitää vain olla Netan kanssa tarkkana, ettei se syö taskuihin reikiä. Nimimerkillä kokemusta on, kun silmä on välttänyt ja housujen taskuissa on reikä. Nettahan se aina on namien kanssa ollut... Ja niihin farkkuihin, eivät ne agilityssä ainakaan kovin kivat ole.

Lenkkikohdassa unohdin mainita, että sään mukaan mennään. Tässäkin mennään sään mukaan. Kesällä pystyi ihan hyvin olemaan mätsäreissä shortseissa ja topissa, kun vielä tarkeni. Kun viilenee, lisää vaatetta niskaan. Varsinkin mätsäreissä. Paras esimerkki oman kokemuksen mukaan - aina ja ikuisesti.

Treeniliviin olen kokenut hyväksi. Sinne saa namit ja tarvittaessa kaiken tarpeellisen, eikä tarvitse ottaa mukaan kassia ja penkoa kaikkea sieltä. Viime talvena Hurtan heijastava treeniliivi osoittautui hyväksi. Onhan se hyvä näkyä silloinkin, kun kävelee ennen treenejä ulkona. Eipähän ehkä säikytä muita niin helposti? Ainakin toivon niin, kun vähän erottuu. Treenitasku taas oli kesällä hyvä esimerkiksi mätsäreissä ja oikeastaan treeneissäkin, se kun ei hiosta niin paljoa.


Näyttelypukeutuminen tuntuu olevan ihan oma juttunsa. En itseäni jakkupukuihmiseksi koe enkä siis jakkupukuja käytä. Kerran olen kehässä ollut hame päällä, muuten on ollut housut. Nykyisin, jos näyttelyihin menen, laitan mustan liivin, jonkin paidan ja mustat housuni. Se siitä sitten. Ei näytä liian muodolliselta ainakaan Nettaa esittäessä - en osaa oikein kuvitella itselleni jakkua silloin, kun vien Netan kehään.

En nyt ota kantaa siihen, millaista näyttelypukeutumisen tulee tai ei tule olla. Siihen jokaisella on oma kantansa ja jokainen tekee niin kuin parhaaksi näkee. Jos menisin ulkonäyttelyyn ja siellä sataisi, ottaisin sadetakin. Sielläkään kun ei kuulu jäätyä. Ei ainakaan minun mielestäni. 

Mätsäripukeutumiseen voi aika hyvin soveltaa arkipukeutumista (joskaan koulussa en kovin usein collareita käytä), kun siellä ei tarvitse niin muodollisesti pukeutua. Agilityssä olen yrittänyt muistaa sen, että voi tulla kuuma eikä kannata olla lämpimällä kelillä hupparia, jos on menossa radalle. Lämmin siinä yleensä tulee.


Tiivistän tähän loppuun oman pointtini, jonka meinasin kadottaa. Jokaisella varmasti on kylliksi maalaisjärkeä joka asian suhteen, mutta kerrospukeutuminen on ehdottoman hyvä idea. Hyvät kengät kannattavat aina. Sää tulee pitää mielessä. Ja mieluummin mukavat vaatteet eikä liian kuuma tai liian kylmä kuin tyylikäs kokonaisuus, jossa jäätyisi. Ihan näin kärjistetysti.

Kaiken kaikkiaan tässä on opettanut kokemus. Onhan se ihan eri asia kävellä siellä lenkillä kuin seistä lähes liikkumatta samassa säässä kehän laidalla. Ja helpompihan se on ottaa pois esimerkiksi turha takki kuin taikoa jostain sellainen, jos sellaista tarvitsee. Mutta näillä mennään toistaiseksi.

2 kommenttia

  1. Vähänkö oli kiva postaus! Tykkäsin hirmuisesti :-) Pitää kirjoitella joskus itsekin tästä aiheesta!

    VastaaPoista