tiistai 24. syyskuuta 2013

Tällä kertaa huomaan, koska näen paljon selvemmin

Tänään oli syyskuun vikat agilitytreenit ja koska hallilla oli jo rata valmiina, päätettiin tehdä sitä, kun porukkaa oli paikalla suht vähän. Vaihdettiin vain keinu yhden putken tilalle ja kolmantenatoista esteenä sai olla putki tai kepit sen mukaan, mitä kukin itse halusi. Me valittiin kepit.


Aluksi oli säätämistä jo kakkosesteen suhteen. Ja myös kepeillä, kun Netta meni vauhdikkaasti ja melko ajussa se meni väärään väliin. Rengaskaan ei kiinnostanut, vaan hajut veivät. Se oli taas kerran luultavasti sijaistoiminto, kun Netta kuuli yhden toisen koiran haukkuvan, ja paineistui ilmeisesti siitä ja lisäksi se löysi nameja maasta. Rengas kuitenkin tehtiin ja homma jatkui. Pussin jälkeen oli takaaleikkaus, jota en itse ollut edes rataantutustumisessa ajatellut, ja siinä tuli Netalla pieni piruetti.

Toka kerta onkin sitten videolla asti. Alku meni paremmin ja rengaskin mentiin. Ai vitsi mikä vauhti... Siinähän hengästyi jo ohjaajakin. Taas kepeille mentiin vauhdilla. Ja väärä väli. Eikä meinannut mennä. Treeniä treeniä. Kesällä kun ohjurit poistettiin, kouluttaja arveli, että Netta ehkä paineistuu ohjureista. Silloin Netta kyllä pujotteli oikein oikeaan väliin päästyään. Keppiviritelmä pihalle ja naksutin käyttöön siis? Jossain välissä ainakin. Anyway, tällä tokalla kertaa takaaleikkauskin sujui paremmin.


Nyt olen jotenkin alkanut kiinnittää enemmän huomiota Netan paineistumiseen ja sijaistoimintoihin (haistelu, haahuilu). Tai ehkä enemmän siihenkin, mikä on syy kaikkeen. Nyt, kun ekalla kertaa korjailtiin juttuja, Netta ei näyttänyt paineistuvan, eikä oikeastaan kepeilläkään. Ekalla radalla ennen rangasta se selvästi paineistui toisen koiran ärhäkämmänkuuloisesta haukusta.

Jos joskus kuvittelin, ettei Netta ohjausvirheistä paineistu, niin se osoittautui väärästi. Tai oikeastaan paljon liittyy omasta suhtautumisesta. Kun muistaa olla torumatta, ei koirakaan tajua ja kaikki jatkuu paremmin. Netta on kuitenkin aika herkkä ja nähtävästi myös reagoi helposti, kun se paineistuu tuollaisista tilanteista ja reagoi samalla tavalla minun jännitykseeni. Mutta siitähän ei päästä eroon kuin käymällä kisatilanteessa...

Siispä erityisesti kepit treeniin. Varmaan naksutin on meille oiva apu. Tänään sähköpostiinkin kolahti kysymyksiä lokakuun koulutukseen liittyen, joka siis on Vappu Alatalon motivointikoulutus ja jonne onneksi päästiin. Kerrankin arpaonni suosi meitä! Sitä koulutusta kyllä odotetaan, se on lokakuussa yhtenä lauantaina ja saman viikonlopun sunnuntaina on Vappu Alatalon luento, jonne olen myös menossa. Viime vuonna messarissahan olin hänen luennollaan, mutta jouduin harmillisesti lähtemään kesken kaiken.

Mutta muutama avain meidän juttuun (nämä minun pitäisi muistaa):
-kokeile kepeillä naksutinta
-kehu paljon
-älä näytä Netalle, jos se tekee väärin, kämmäilet kuitenkin itsekin
-juokse, juokse, juokse!!
-mene kisaamaan, muuten et saa jännitystä ikinä pois

4 kommenttia

  1. Mä sanoisin, että unohda kepeillä naksutin ja ota käyttöön kujakepit, vinokepit tai sitten ohjurit tai verkot. Nyt Netta näyttää tosi paineistuneelta kepeillä ja sä selkeästi lisäät sen paineita, kun aina virheen sattuessa läpsäytät kädet yhteen ja sanot jotain.

    Niinkuin itse sanoit niin ei kannata kiinnittää varsinkaan kepeillä Netan virheisiin mitään huomiota. Selkeästi ekalla kerralla se vielä meni kepeille vähän halukkaammin, mutta heti sun näyttäessä koiralle virheet se paineistuu.

    Itse koulutan ryhmää ja jos mun ryhmässä olisi tuollainen koira niin en missään nimessä yrittäisi opettaa keppejä kädellä ohjaamalla tai naksulla. Siinä virheprosentti ja niiden mahdollisuus on niin suuri, että koira ei saa kepeille tarvittavaa itsevarmuutta. Suosittelisin siis vaikkapa niitä verkkoja joilla koira ei edes VOI epäonnistua jonka myötä se saa kepeistä positiivisen kuvan. Aina tulee palkkaa ja virheitä ei tule.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ok, otetaan sitten varmaan ne ohjurit taas käyttöön seuraavissa treeneissä.

      Poista
  2. kepeistä kans, itekkin tekisin ohjureilla. Innostuuko netta leluista? joku vois vinguttaa jotain lelua keppien loppupäässä jos siihen sais vauhtia :) tai vastaavasti odotella niiden namien kanssa. Kaverin koira sai hurjasti vauhtia kun ootin namien kanssa niin se keskitty minuun eikä ohjaajaan :)
    Mä en myöskään tekis niitä keppejä radalla kun ne ei onnistu. Yritä saada se niin helpoks verkoilla/ohjureilla (eli siis vauhtia lisää) ja ota ne vasta sitten radalle kun se vauhti on kunnossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä erityisemmin välitä leluista, mutta kun nyt kerran ohjureilla tehtiin, innostui jo enemmän.

      Poista