sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Sheltti koirakirjoissa

Päätin vähän tutkia, mitä koirakirjoissa sanotaan shelteistä ja kirjoittaa mietteitäni niistä. Idean sain Axun blogista.


"Luonne
Shetlanninlammaskoira on säilyttänyt hyviä vanhoja lammaskoiran piirteitään. Shetlanninlammaskoirat ovat helppoja kouluttaa, älykkäitä ja hyviä vahtikoiria, sillä ne kiintyvät omistajiinsa, mutta ovat epäluuloisia vieraita kohtaan.

Shetlanninlammaskoira
Nämä koirat ovat nopeita oppimaan, mikä tekee niistä hyviä palveluskoiria, näyttely- tai seurakoiria. Ne pitävät liikunnasta ja niiden turkkia on harjattava päivittäin."

Koirien maailma, kirjoittanut David Taylor, suomentanut Terhi Laurila, kustantaja Suomessa WSOY, painettu Kiinassa 2002, kolmas painos

Osittain näiden pätkien avulla perustelin sitä, miksi halusin sheltin. Netta ainakin myös on osoittanut olevansa osittain kuvausten veroinen; sitä on ollut melko helppo kouluttaa ja se on älykäs. Tuosta vahtikoirosuudesta en niin tiedä, ehkä sillä tarkoitetaan sitä, että koira haukkuu sisällä? Mutten miellä shelttiä konkreettisesti vahtikoiraksi. Ja turkki sitten. Minusta harjaus kerran viikossa riittää ainakin Netan kohdalla.


"Shetlanninlammaskoira on valpas, hellä ja älykäs rotu, joka kiintyy omistajaansa ja on tottelevainen mutta varautunut vieraita kohtaan. Koira ei ole koskaan hermostunut."

Koirarotujen ensyklopedia, kirjoittanut Juliette Cunliffe, suomentanut Ismo Nuuja & Jarmo Niemi, suomalainen copyright 2005 © Parragon, painettu Kiinassa, kustantaja Suomessa Parragon (2005)

Valpas - kyllä. Netta ainakin tuntuu esimerkiksi lenkeillä havannoivan. Hellä - jep. Älykäs - kyllä. Netta täsmää hyvin tuohonkin, että koira kiintyy omistajaansa. Tottelevainen - kyllä. Ja kyllä muuten on varautunut vieraita kohtaan. Kaikki sheltit tosin eivät ole niin varautuneita. Ja ei koskaan hermostunut..? En oikein tiedä, mitä tällä tarkalleen ottaen tarkoitetaan.


"Shetlanninlammaskoira on yksi suosituimmista seurakoirista joka puolella maailmaa. Vaikka sitä käytetään enää harvoin työkoirana, sen vahtimis- ja paimentamisvaistot ovat tallella, ja se puolustaa tarmokkaasti omistajansa kotia."

Koiranomistajan käsikirja, kirjoittanut tri Bruce Fogle, kustantaja Suomessa Otava, toinen painos, painopaikka Slovakia 2008, ensimmäinen suomenkielinen painos 2005

Suosiota ei voi kiistää, kyllä täällä Joensuun seudullakin shelttejä riittää. Kuin myös nähtävästi muuallakin. Vaistoista en osaa sanoa juuta enkä jaata, sillä Netalla ei ainakaan ole juurikaan paimennusvaistoa. Jos kodin puolustamista tarkoittaa esimerkiksi haukkuminen, kun vieraita tulee, niin joo, Netta kyllä haukkuu silloin.


"Luonne
Innokas paimentamaan, pirteä, ketterä, älykäs, uskollinen, luotettava, pidättyvä vieraita kohtaan, työintoinen.

Koulutuksessa huomattavaa
Ole lempeä ja nopea, kouluta erilaisissa ympäristöissä. Sheltti on yleensä oppivainen ja helppo kouluttaa.

Karvapeite ja turkinhoito
Suora, karkea peitinkarva ja runsas, pehmeä aluskarva. Harjaa turkki ja selvitä takut päivittäin."

Valitse oikea koira, kirjoittanut Charlotte Swanstein, kustantaja Kustannus-Mäkelä oy, Mäkelä, 1999, painettu Norjassa

Taas tuo paimentamisjuttu, joka ei Nettaan oikein istu, muuten kyllä osuu ja uppoaa. Erilaisissa ympäristöissä kouluttaminen tosin taitaa sopia muihinkin rotuihin, kuin vain sheltteihin. Kaikkiin. Ja taas päivittäisestä harjaamisesta, siitä kirjoitinkin mielipiteeni jo ylempänä.

© Minna
"Rodun ominaisuudet

Shetlanninlammaskoira on yleensä lapsirakas, sosiaalinen ja lempeä ja sopii hyvin kaupunkikoiraksi. Tyylikkään ulkoasun alle kätkeytyy toimelias ja utelias pieni koira. Sheltie on oppivainen koira, joka osaa paimentaa, jäljestää ja vahtia ja suoriutuu hyvin tottelevaisuuskokeista ja agilitystä. Kotikoirana sille täytyy järjestää mielekästä tekemistä, sillä toiminnan puutteessa koira pitkästyy ja voi syyllistyä pahantekoon. Yleisesti ottaen terve rotu, mutta pentua hankkivan kannattaa kysyä vanhempien silmätarkastuksista."

Koirat, rodut ja hoito, suomentanut Paula Heikkinen-Lehkonen, suomenkielisen laitoksen copyright © Barragon Books Ltd 2009, painettu Kiinassa

Lapsirakkaudesta en osaa sanoa, mutta se on varmasti myös tottumiskysymys. Netta ei ainakaan lapsista välitä. Toimelias ja utelias on, oppivainen, jep. Tokosta ja agilitystä suoriutuminen on taas koirakohtaista. Pahantekoon syyllistyminen. Joskus joo, kun muistaa Netan roskisten levittelyt ja muut jutut. Tosin varmasti lähes kaikki koirat vaativat mielekästä tekemistä. Silmätarkastusjuttu on kyllä totta, mutta kannattaa myös tsekata muutkin terveysjutut.

3 kommenttia

  1. Kiitos :)
    Ja käyn katsomassa blogiasi :)

    VastaaPoista
  2. Kiva blogi :) täältä löytyy 5 kappaletta shetlantilaisia :) blogia saa käydä kurkkaamassa myös! :)

    VastaaPoista